Guide til valg av riktig utstyr for Windsurfing

Guide til valg av riktig utstyr for Windsurfing

Når man skal velge riktig brettseilings utstyr er det viktig å tenke på hvordan man skal bruke dette, da det finnes mange ulike varianter av utstyr. Ønsker du å ta fart og gå ut i mye vind, ønsker du et brett på hytten som hele familien kan bruke eller ønsker du et som du kan seile regatta med?

Windsurfing utstyret består av følgende:

  • Seilbrett med finne
  • Kjøl (på større brett)
  • Mast
  • Bom 
  • Seil
  • Masteforlenger
  • Mastefot
  • Opphalsline

Brett

Seilbrettene kommer i forskjellige former, materiale, vekt og volum. Mistral selger seilbrett i to forskjellige segmenter, allround brett og freeride brett. 

Allround brettet til Mistral heter Windsurfer LT. Brettet ligner på brettene tilbake fra 80-tallet, men er lettere. Det har nedsenkbar kjøl og en akterfinne. Brettet er både ideelt for nybegynnere i lite vind, men kan absolutt også brukes i mye vind og for å gjenoppta gamle kunster for de som seilte mye på 80 og 90 tallet.

Freeride brettene til Mistral, heter Quickslide. Freeride brettene finnes i 4 forskjellige volum fra 100 til 130 liter. Freeride brettene er brede, og kortere og tynnere enn et nybegynner brett. Disse brettene er lette, har gode svingegenskaper, har bra stabilitet og en sportslig følelse.

Disse planer lett, men krever en del trening for å mestre. De er beregnet for den mer ambisiøse seileren som liker at det blåser en del. Dersom man ønsker å gå til innkjøp av et slikt brett og man er ny til brettseiling, bør man velge det med mest volum (eks. 130 liter brettet).


Film om Quickslide:

Rigg/seil

Mistral har gjort det lett for seilbrett entusiaster og velge rigg, da riggene kommer komplett, hvor alle deler passer sammen, uten at man må sette sammen de riktige delene for å få alt til å passe. Det finnes nemlig mange ulike lengder på mast og bom og flere ulike dimensjoner på masteforlenger og masteføtter.

Valget man må ta er på hvilken seilstørrelse og form man ønsker og har behov for. Seilstørrelsen er som oftest forbundet med vindforhold og vekt på seileren. Desto mer vind desto mindre seil og desto tyngre seiler, desto større seil.

Vi har Revival rigger, hvor 5,5 m2 er best egnet til voksne, mens 4,5 m2 er mer beregnet for nybegynnere, ungdom og andre som foretrekker litt lettere utstyr å håndtere. Riggen til Windsurfer LT er en standard rigg med 5,7 m2 seil og er utviklet sammen med brettet for One Design regatta klassen. 

Zonda seilene er utviklet til mer fart og planing til Quickslide brettene og Hyperslide brettet. Riggen er lettere, mer stabil, stivere og raskere og surfe med. De kommer tre størrelser fra 5,4 m2 til 7,8 m2. Her må man tenke seilers vekt og hvilke vindforhold man liker. De fleste ambisiøse seilere velger ofte flere rigger, slik at man kan seile i ulike vindforhold.

Alle riggene til Mistral er lett å rigge og langt lettere enn de var tilbake på 80-tallet. Feste fra bom til mast har en enkel festeanordning og de er integrert taljer for både opphallsline og halsline.