Guide til valg av riktig utstyr for SUP (Stand up Paddle)

Guide til valg av riktig utstyr for SUP (Stand up Paddle)

Det finnes to hovedkategorier av SUPs, hardboards (harde SUPs) og oppblåsbare. En av de største forskjellene mellom et oppblåsbart padlebrett og et vanlig hardt padlebrett, er avhengig av din preferanse når det kommer til bekvemmelighet og ytelse. Et oppblåsbart SUP er mer praktisk på grunn av at det mindre krevende ved lagring og transport, da brettet passer i en stor bag når det ikke er i bruk. På den andre siden vil et tradisjonelt hardboard, selv om det ikke er det mest praktiske, overgå et oppblåsbart SUP ved å ha mer smidighet og overlegen glid på vannet.  Et oppblåsbart SUP er som regel noe rimeligere enn de harde brettene og tåler en del mer. På slutten av dagen kan du ikke gå feil med noen av dem, men bare sørg for å velge riktig SUPs som passer best til dine preferanser.

Oppblåsbare SUPs (Stand Up Paddle)

Den største forskjellen på ulike oppblåsbare SUPs er bredde, lengde og volum. Desto bredere og kortere, desto mer stabilt og lettere å vende eller svinge med. Dersom brettet er lengre blir det som oftest raskere. Man bør også tenke på at generelt er det er bedre med større volum på brettet desto mer man veier. Standard størrelsen for lek og moro er 10,5 fot, mens man velger ofte 11 fot hvis man er opptatt av fart, ønsker å dra på tur eller windsurfe. 10,5 fots brettet tåler vekt opptil 120 kg, mens 11 fots brettet tåler opptil 150 kg.

Surfspot har to oppblåsbare varianter, Sunburst Club Air er 10,5 fot og Sunburst Air er 11 fot. 10,5 fot brettet er litt mer stabilt og lettere å vende eller svinge med, mens 11 fots brettet er raskere og har større volum. Begge brettene kommer med carbon kompositt padleåre og sikkerhetsline. Sunburst Air 11 fots brettet kan brukes til Windsurfing, da de har mastefeste og midtfinne (som kan taes av og på).

Mistral har lenge vært en av de markedsledende innen utvikling av oppblåsbare SUP brett. Markedet for oppblåsbare SUP brett har økt sterkt i løpet av de siste 10 årene, så det er mange leverandører, men de fleste faller under de høye kvalitetsstandarder til Mistral. Gjennom mange års erfaring innen vannsport har Mistral forbedret produksjonsteknikker og materialbruk hver sesong, slik at man kan få den beste opplevelsen på vannet med den beste tilgjengelige kvaliteten. 

Hardboard SUPs (Stand Up Paddle)

Forskjellen mellom de ulike harde SUP brettene er stort sett bredde, lengde og volum. Vi har Sunburst brettet, og Fiji brettet. Brettene har ulike lengder (fot), men også litt ulike egenskaper. Sunburst er allround brettet for hele familien i et retro surfedesign, og Fiji brettet er et stabilt skole og utleie brett som tåler en støyt. På alle de harde brettene er sikkerhetsline (leach) og padleåre et tilvalg og her har vi mange varianter å velge mellom.