Guide til valg av riktig utstyr for SUP (Stand up Paddle)

Guide til valg av riktig utstyr for SUP (Stand up Paddle)

Det finnes to hovedkategorier av SUPs, hardboards (harde SUPs) og oppblåsbare. En av de største forskjellene mellom et oppblåsbart padlebrett og et vanlig hardt padlebrett, er avhengig av din preferanse når det kommer til bekvemmelighet og ytelse. Et oppblåsbart SUP er mer praktisk på grunn av at det mindre krevende ved lagring og transport, da brettet passer i en stor bag når det ikke er i bruk. På den andre siden vil et tradisjonelt hardboard, selv om det ikke er det mest praktiske, overgå et oppblåsbart SUP ved å ha mer smidighet og overlegen glid på vannet.  Et oppblåsbart SUP er som regel noe rimeligere enn de harde brettene og tåler en del mer. På slutten av dagen kan du ikke gå feil med noen av dem, men bare sørg for å velge riktig SUPs som passer best til dine preferanser.

Oppblåsbare SUPs (Stand Up Paddle)

Den største forskjellen på ulike oppblåsbare SUPs er bredde, lengde og volum. Desto bredere og kortere, desto mer stabilt og lettere å vende eller svinge med. Dersom brettet er lengre blir det som oftest raskere. Man bør også tenke på at generelt er det er bedre med større volum på brettet desto mer man veier. Standard størrelsen for lek og moro er 10,5, mens man velger ofte lengre hvis man er opptatt av fart eller ønsker å dra på tur. 10,5 brettene tåler vekt opptil 120 kg, mens de andre opptil 150 kg.

Surfspot har mange oppblåsbare varianter, Adventure, Flamenco og La Bamba er 10,5 fot og Pampero og Tango er 11,5 fot. 10,5 fots brettene er mer stabil og lettere å vende eller svinge med, mens 11,5 fots brettene er raskere og har større volum. Adventure, Flamenco og Pampero brettene leveres komplett med Kala padleåre og sikkerhetsline. Videre har vi touring brettet Mistral Spirit som er 13,2 fot langt og som er spesielt egnet dersom man drar på lengre turer og man trenger to oppbevaringsnett på brettet til telt eller lignende. Mistral har nå også et race brett, Mistral Emotion på 14 fot, hvis man ønsker å få virkelig fart på padlingen sin.

Mistral har lenge vært en av de markedsledende innen utvikling av oppblåsbare SUP brett. Markedet for oppblåsbare SUP brett har økt sterkt i løpet av de siste 10 årene, så det er mange leverandører, men de fleste faller under de høye kvalitetsstandarder til Mistral. Gjennom mange års erfaring innen vannsport har Mistral forbedret produksjonsteknikker og materialbruk hver sesong, slik at man kan få den beste opplevelsen på vannet med den beste tilgjengelige kvaliteten. 

Hardboard SUPs (Stand Up Paddle)

Forskjellen mellom de ulike harde SUP brettene er stort sett bredde, lengde og volum. Vi har Sunburst brettene i to ulike lengder, Fiji/Levu brettene, Adventurist 14´ brettet og Equinox 14´ brettet. Brettene har ulike lengder (fot), men også litt ulike egenskaper. Sunburst er allround brettet for hele familien i et retro surfedesign, Fiji og Levu brettene er de stabile skole og utleie brettene som tåler en støyt. Adventurist er et raskere og smalere brett, som er mer ustabilt, men er for de som ønsker å ta SUPing til et nytt nivå eller dra på tur, mens Equinox er race versjonen som har vunnet flere SUP race rundt om i Europa. På alle de harde brettene er sikkerhetsline (leach) og padleåre et tilvalg og her har vi mange varianter å velge mellom. Mistrals SUP hardboards regnes for å være markedsledende og har vunnet mange konkurranser.

Mistral SUP hardboards