Kun siden 2019 har utstyr vært allment tilgjengelig for wingfoiling, og alle i bransjen er utålmodig og leter etter den neste "tingen" for å holde de relevante og i trenden. Hydrofoilbåter er godt over 100 år gamle i konsept hvis du følger vestlige historiske beretninger, men polynesere, mestere innen maritim arkitektur i Stillehavet, visste om eksistensen av konseptet og replikerte det på seildrevne modeller av outrigger kanoer.
Foiling er ikke noe nytt innen brettsport. Siden slutten av 1970-tallet har windsurf eksentrikere eksperimentert med ideen på en klønete, upraktisk måte. På den tiden var ikke teknologien og viljen til merkevarene på et stadium hvor det kunne gjøres levedyktig i form, funksjon eller kostnad. Dessuten trengte windsurfing ingen gimmicker siden det var sin egen naturkraft.
Presset fra ekstreme idrettsutøvere og merker som ønsker å gjøre inntrykk, har nå wingfoiling funnet sin nisje på grunn av det faktum at det ikke trenger å være ekstremt, ja nesten meditativt. Wingfoiling stiller ingen krav til deg om å være en super dyktig idrettsutøver eller vannmann selv om man ofte ser avanserte stunts på nettet. Farten er ofte lavere ved Wingfoiling, enn når man windsurfer eller kitesurfer. SElve vingen er veldig enkel å håndtere og den største barrieren er å komme opp og foile balansert og stabilt på vannet. Man kan enkelt få brettet til å gå opp og ned fra vannet, og man har alltid muligheten til å bare slippe vingen, dersom ting blir ustabilt.
Kort sagt, det har aldri vært en mer brukervennlig inngang til foilverdenen, noe som gjør det til den mest tilgjengelige formen for foiling. Det anses som mye lettere å lære enn windsurfing eller kitesurfing, spesielt for de under 30 år og til og med for de som er veldig mye eldre, og selv om det kan ta flere dager til flere uker å mestre det grunnleggende avhengig av dine tidligere ferdigheter, er den generelle morofaktoren nesten umiddelbar. På mange måter virker wingfoiling den beste sammensetningen av folie, brett og vindkraft for den gjennomsnittlige vannsportsentusiasten til den ekstreme spenningssøkeren.
Når det gjelder valg av utstyr for nybegynnere at man bør velge et brett som er min 30 liter større i volum enn sin egen kroppsvekt, så er du f.eks. 90 kg bør man velge et brett som er min 120 liter. Når man etterhvert lærer seg foiling kan man nærme seg brett som har samme liter som sin egen kroppsvekt.
Når det gjelder selve foilen er det spesielt arealet på front vingen som utgjør den største forskjellen. Enkelt forklart, desto større frontvinge, desto raskere løft og desto mer stabil. Å ha stor front vinge på foilen er viktig for nybegynnere som skal lære seg foiling. Med mindre vinger blir utstyret mer responsivt og svingene kan gjøres kjappere.